Om mig


Är en 42-årig man utan barn som levt ett konsumtionsrikt liv. Diverse beroenden och slösande av pengar drog mig allt djupare ner. Jag kom ur beroendet 2002 och 5 år senare blev jag fri från Kronofogden (KFM) första gången. Detta öppnade för nya möjligheter, men beteendet fanns kvar.
Jag gör en lång historia kort. Jag drog på mig skulder iform av lån för konsumtion (sämsta sortens lån) under åren som gick och vips var jag tillbaka hos KFM igen.


För ett par månader sedan (våren -17) fick jag det orangea kuvertet och fick för första gången ett uppvaknande. Jösses, min pensionsprognos visade 15100:- brutto vid 65 års ålder. Jag fick riktig ångest. Vid den dagen började jag intressera mig för, dels min egen ekonomi men även lite samhällsekonomi. Jag började lusläsa Dagens Industri, Aktiespararna och jag började intressera mig för aktier.


Fram till dagens datum, 17/4-17 har jag alltså läst, inspirerats och läst. Jag har öppnat ISK konto och hittat massor med inspirerande bloggar om att månadsspara i utdelningsaktier. Detta känns helt enkelt hur kul som helst.


Någon gång mellan April -17 till Juni -17 blir jag fri från KFM och tänker börja med mitt månadssparande. Jag är total nybörjare, har bättre koll på börsen än bloggar, diagram, uträkningar och sammanställningar. Även om jag älskar att läsa statistik som andra har på sina bloggar, har jag inte en aning om hur man får till något sådant. Kanske jag lär mig en vacker dag!?


Hur som helst vill jag inte tillbaka till KFM. Jag vill ha en bättre pension än 15100:- brutto. Jag har en nettoinkomst på mellan 17-20.000:- per månad och mina fasta utgifter idag ligger på mellan 5-6.000:-, exkl mat, kläder och rörelse pengar.
Jag tänker att jag öppnar försiktigt och tänker månadsspara allt över 15.000:-, dvs mellan 2-5.000:- per månad. Främst i utdelningsaktier, preffar och kanske någon fond. Eftersom jag känner mig själv kommer jag även, till en början lägga in några kronor i en eller ett par aktier som jag ser stor potential i, dvs bolag som är ganska nya och ses ha en stark tillväxt kommande år. Dessa bolag kommer jag göra offentliga efter att jag lagt in lite kapital i dem.


Hoppas och önskar att jag har tålamodet som behövs för att göra detta till en verklighet!


Vi ses!

8 kommentarer:

 1. Intressant historia Hoppas nu att du kan hålla i ditt "nya" levnadssätt. Visserligen aldrig varít inblandad hos KFM men jag hade fram till 50års ålder aldrig sparat en enda krona. Jag kom till samma insikt som du att min pension nog inte blir något att hänga i julgranen. Så jag började från noll och nu två år senare ser det betydligt ljusare ut. Du som har längre tid än mig kommer lätt att få ihop 1-2 millar innan du är färdig om du kan vara långsiktig.
  Lycka till med ditt sparande!

  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentar "Procentpanik"!

   Ja, jag önskar av hela mitt hjärta att jag nu är mogen att hantera konsumtionen. Jag har ju lyckats under de år jag haft skulderna, och hoppas såklart att den trenden håller i sig.

   Var inne på din egen sida och läste. Jag blir så glad att du som är något äldre än mig, har kommit fram till samma insikt som mig... nämligen att vi inte kommer få det så bra ekonomiskt som pensionärer, och därmed börjar spara. Hur kul är inte det =). Tittade även på din väska och tycker med mina nybörjar ögon att den ser stabil ut, likaså preffarna.

   Lycka till även med ditt sparande. Lägger till dig i länklistan om det inte gör något ;-))

   Hälsningar "kfm till miljonär" =)

   Radera
 2. Häftig historia. Jag tycker att aktier är det roligaste som finns just nu. Ibland går det nästan för långt.
  Intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för titten.
   Visst är det galet roligt med aktier som investering, håller helt med dig :-)

   Mvh

   Radera
 3. Vad var du beroende i? Spel? /https://skablirik.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alkohol var min "drug of choice".
   Mvh

   Radera
 4. Grymt att du krigar på. Att ramla och sen kliva upp igen är nyckeln till människans framgång. Det ska bli roligt att följa din blogg. Själv försöker jag automatisera allt som det bara går. Skygglapparna på och förhoppningsvis så finns det några kronor på KF:en och ISK:erna.
  Mvh Prius.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar Prius. God Avkastning till oss båda =)

   Radera